Renovera badrum

badrumBadrumsrenoveringar är väldigt viktiga och kan också vara riktigt jobbiga att genomföra. I bästa fall, om det bara handlar om att byta matta eller kakel, eller lägga kakel i stället för matta, så går det snabbt och kostar inte så mycket (beroende på hur pass dyr kakel eller klinker som man vill ha). I värsta fall, om det behövs en totalrenovering, så kommer det att ta veckor, kosta mycket pengar och vara rätt så jobbigt. Det gör att det i princip är lika viktigt att planera när renoveringen ska genomföras som att bestämma att den ska. Eftersom en grundlig badrumsrenovering kan vara så pass jobbig är det lätt hänt att man låter skjuta på den, men det är inte en bra idé. I stället ska man helst vara ute i så god tid som möjligt.

Vardagsproblem
För en fullständig badrumsrenovering, där golv och väggar rivs ut, rör och ledningar och annat byts ut får man räkna med att det tar ett par veckor – eller mer. En så pass lång tid när man inte kan använda sitt badrum är givetvis ett mycket störande inslag i vardagen. Även om man har det så bra att man har ett andra badrum så kommer det ändå att påverka vardagslivet mycket. Men det är inte skäl att inte låta genomföra en badrumsrenovering; definitivt inte (och om det är ens hyresvärd som bestämt att en renovering är nödvändig så har man inte så mycket val). Det gör att det krävs planering innan, för att minimera problemen.

  • Resa bort: Ett alternativ är att helt enkelt åka på semester när arbetet utförs. Detta kräver en hel del planering och att man är ute i god tid, både hos renoveringsfirmorna och med sin arbetsgivare. Lyckas man få allting att klaffa så innebär det dock minsta möjliga störningar.
  • Grannar, vänner och släktingar: Att ordna med släkt, vänner och andra så att man tillfälligtvis då och då kan bo hos dem eller använda deras badrum kan också fungera, men är långt ifrån perfekt. Att inte kunna använda toaletten när man vill är då det största problemet, men går ofta att lösa, på ett eller annat vis.
  • Snabbrenovering: Vissa renoveringsfirmor har specialiserat sig på ”snabbrenoveringar”, renoveringar som förbereds noggrant och där själva arbetet är klart på en vecka. Det minimerar givetvis störningsmomentet och gör det enklare att planera så att renoveringen blir så smärtfri som möjligt.

Kostnad
Kostnaden för att totalrenovera ett badrum är hög, men variationen är också stor, beroende på hur pass stort badrummet är, hur mycket som behöver bytas ut, hur komplicerat arbetet är och mycket annat. 50 000 till 150 000 kronor för ett normalstort badrum är det ungefärliga intervallet. För att få en bättre uppfattning tar man in offerter från flera renoveringsfirmor som sedan får göra sina bedömningar. Om sedan prisuppskattningarna skiljer sig kraftigt åt, så försök ta reda på varför. Anser en renoveringsfirma att någonting inte behöver utföras som de andra tycker är viktigt? Skiljer sig tidsuppskattningarna mycket åt? Fråga, och fråga igen, och läs på mer i detalj vad som normalt görs under en badrumsrenovering!